ЕНИГМАТСКИ САВЕЗ СРБИЈЕ

 

 

 

Енигматска такмичења

Енигматска литература

Редакције енигматских листова

Енигматска периодика 

Из историје српске енигматике

Енигматика у свету

Теоретски чланци

Архива вести

 

О САВЕЗУ АДРЕСАР СТАТУТ ЕСС ЕТИЧКИ КОДЕКС KОНТАКТ

  


  

ТАКМИЧЕЊА У ОКВИРУ ЕНИГМАТСКОГ САВЕЗА СРБИЈЕ ЗА 2016 ГОДИНУ

17. Енигматска колонија, коју организује ЕД „Ђорђе Натошевић“ биће одржана током јуна (највероватније на Дунаву код Бездана). Као и на претходној колонији, део програма ће чинити „Меморијал 4М“ са кратким решавачким и састављачким такмичењима, а можда ће се одиграти и турнир у квизовци.

„Насловни анаграми“, традиционално такмичење ЕД „Ђорђе Натошевић“, имаће ове године још два термина (од 1. јула до 31. августа) и од 1. новембра до 31. децембра)

Првенство Србије у састављању анаграма (Од 1. јуна до 31 августа) – такмичење ће трајати три једномесечна кола, у којима ће домаћини бити  Иван Андонов, Зоран Радисављевић и Александар Јанковић. У сваком од кола домаћин ће задати две заједничке теме за анаграмирање, а трећи анаграм ће бити на слободну тему од 40 слова, из неке области која није претходно коришћена (музика, филм, књижевност, спорт итд.) У свакој теми бодове ће добити 10 првопласираних такмичара, а шампион ће бити анаграмиста са највише освојених бодова.

Првенство Србије у решавању загонетака – биће одржано на Сусретима енигмата Србије, а задатке ће припремити Зоран Радисављевић. Поред овог такмичња,  на СЕС ће бити још једно ревијално такмичење, у трајању од највише сат времена.

Првенство Србије у састављању загонетака (од 1. октобра до 31. децембра) – Током три једномесечна кола, домаћини ће бити Мирослав Лазаревић (укрштеница и магични ликови), Бранислав Никић  (ребуси и индиректи), Зоран Радисављевић (разне ситне загонетке), а свако од њих ће осмислити по два задатка. У свакој дисциплини бодове ће добијати 10 првопласираних састављача, а шампион ће бити такмичар са највише освојених бодова.

Првенство Србије у квизовци одржаће се током новембра или децембра у Београду. Уколико буде могуће, до тада ће се одржати два квалификациона турнира, ако не, финале ће поново да буде по отвореном принципу.

За сваки од поменутих шампионата Србије додељиваће се пехари, медаље и енигматска литература. Најбољим састављачима загонетака ће припасти и неке новчане награде, у зависности од могућности Енигматског савеза Србије.

 

 

 

 


 

ВРХ СТРАНЕ      НАСЛОВНА СТРАНА